Ben je een bedrijf en wil óf moet je veranderen? Heb je behoefte aan innovatie of een alternatief perspectief en kun je wel een frisse wind gebruiken? Gebruik creativiteit. Improviseer, combineer, ontregel, focus of versimpel – op ludieke wijze. Neem het eens letterlijk: Veranderen – Pak het anders aan. Opzoek naar een frisse wind – Huur een Leek!

Wat de boer niet kent

Ik kan mij voorstellen dat het lastig is. Nieuwe, onbekende wegen inslaan en van te voren niet weten waar je uitkomt. In plaats van een ervaren gids kies je ervoor om op pad te gaan met een vreemde. Iemand die niemand kent en andersom dus ook helemaal niets van jou weet. Dan kan toch nooit goed gaan – of toch wel?

Een ervaren gids

Ga je met een ervaren gids op pad, dan weet je zeker dat je niet zult verdwalen. Een gids zorgt ervoor dat je alle plekken die je gezien moet hebben ook daadwerkelijk zult gaan zien. De gids spreekt jou taal en verteld je naast de highlights ook alles waarvan hij of zij denkt dat het interessant of relevant voor jou is. Maar… Wie huur je in als de bestemming onbekend is?

Huur een Leek!

Waar vind je iemand die vanuit een alternatief perspectief naar jouw probleem, markt, product of proces kijkt? Iemand van die niet gehinderd wordt door kennis over wat wel of juist niet werkt ‘omdat we dat in 2002 al hebben geprobeerd’. Iemand die ‘out of the box’ doet, denkt en handelt? Die verbanden ziet en onverwachte vragen stelt? Vragen waar een specialist niet op zal komen en die een kenner nooit zal durven stellen.

Ruim een jaar geleden schreef ik als (visualisatie) oefening mijn eigen vacature De ideale werkplek … bij bedrijf X; waar meerdere kleine start-up’s in co-creatie nauw met elkaar samenwerken. Allen met dezelfde missie: Het ontregelen van mens en organisatie door creativiteit en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Het concept Huur een Leek! werd in gedachten een van de bedrijfsonderdelen. Totaal onverwacht ontving ik meerdere sollicitatiebrieven. Van stuk voor stuk bijzondere individuen met indrukwekkende en zeer veelzijdige cv’s.

Koester onwetendheid

Als het bedrijf Huur een Leek! bestaan zou hebben, dan waren het stuk voor stuk ideale kandidaten voor het ‘leken’ bestand. Mensen die tijdens jouw vergadering zo zouden kunnen aanschuiven. Om vanuit hun perspectief, als frisse wind, naar jouw product, dienst, proces en/of idee te kijken.

Het is Nooit Af …

Naast netwerken, het versimpelen van processen, het delen en samenbrengen van kennis en informatie is het concept Huur en Leek! ook voor arbeidsmarkt -en loopbaan oriëntatie een uitkomst. Zeker in een wereld die nooit af is. Waar ‘een leven lang leren’ en ‘jezelf steeds opnieuw uitvinden’ de standaard is. In plaats van veel tijd, geld en mankracht kwijt te zijn aan het initiëren van een verandertraject of het werven, selecteren en inwerken van nieuw personeel, kun je onwetendheid bewust inzetten en direct met innoveren beginnen.

Zelfkennis kweken

Zonder oordeel, met een open mind en een op groei gerichte mindset actief aan de slag. Samen experimenteren, al doende leren en spelenderwijs ontdekken. Flexibiliteit, volharding, nieuwsgierigheid, creativiteit en zelfkennis zijn dan misschien wel belangrijker dan kennis.

Creativiteit gaat verder dan het vermogen bezitten om iets te maken. Het een manier van denken, kijken, doen en beleven. Het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen en ook buiten de muren van een atelier goed kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om te improviseren; zodat je ruimte kunt maken voor iets of iemand anders …

Menu