Opzoek naar een leuke manier om te ontspannen? Iets creëren en creatiever worden in je dagelijks leven. Je geheugen verbeteren en je psychologische veerkracht vergroten? Ga tekenen! Het kan altijd en je hebt er weinig voor nodig.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan

Willen; dat is één. Doen én volhouden; dat is heel iets anders, dat ligt vaak een stuk ingewikkelder. Waar haal je de tijd, energie en de inspiratie vandaan? Misschien heb je wel last van belemmerende gedachten: Dat je niet kunt tekenen. Dat tekenen iets is voor artiesten. Dat je er talent of aanleg voor moet hebben.

Stel dat mooi en lelijk én goed en fout even niet bestaan

Stel dat het je lukt je oordeel los te laten en jezelf niet te vergelijken met een ander. Zou dat alleen al niet heel veel energie geven? Echt een opluchting zijn en juist ruimte geven om gewoon te beginnen, te doen en te ervaren?

Tekenen is een vaardigheid

Een vaardigheid kun je ontwikkelen. Door te trainen; te oefenen, te doen, te kijken én zelf te ervaren. Om beter te worden in… Toen ik op de kunstacademie begon moest ik wat ik tot dan toe geleerd had loslaten. Alles afleren om open te staan voor nieuwe dingen. Feedback ontvangen en steeds weer opnieuw beginnen. Om dicht bij mezelf een eigen stijl; mijn eigen handschrift te ontdekken.

De effecten van tekenen worden wereldwijd onderzocht

Tekenen verhoogt ons zelfbewustzijn, het normaliseert de hartslag, de bloeddruk en het cortison niveau. Tekenen ontspant, het maakt je hoofd leeg en brengt je in het hier en nu. Het verbetert cognitieve prestaties, je leert gemakkelijker patronen herkennen en je gedrag aanpassen aan de situatie. Het maakt creatiever. Het laat je anders kijken naar de wereld om je heen. Beeld spreekt andere delen van je hersenen aan; het maakt dat je sneller en vooral via andere wegen tot ideeën komt.

De drang iets te willen creëren is universeel

De behoefte aan zelfexpressie kennen we allemaal. Maak je geen zorgen over het eind resultaat. Zodra tekenen presteren wordt en de focus op het eindresultaat komt te liggen is de lol er snel af. Begin rustig en wees vooral niet te streng voor jezelf. Geef jezelf geen cijfer, vergelijk niet. Tekenen is leuk! Proef, ervaar, leer, ontwikkel jezelf, geniet van het doen én de ervaring …

Samen aan de slag?

In 2017 start ik in Leersum bij de Hooiberg met ontspannen tekensessies. Ik laat je kennis maken met verschillende materialen. We gaan experimenteren, uitproberen en onderzoeken: Wat werkt. Waar jij blij van wordt. Wat bij jou past.

Je hoeft niets aan te schaffen, overal wordt voor gezorgd.

Menu