xeri plaatje bij een praatje illustratie door Erica Verlaan bij blog Laat kinderen kunst zien en ervaren

Kunst zien én ervaren …

Laat kinderen kunst zien én ervaren. Prikkel fantasie en stimuleer nieuwsgierigheid. Stel vragen en daag ze uit; zelf na te denken. Neem ze vooral overal mee naar toe én introduceer ze met een zo breed mogelijk aanbod van kunst en cultuur; dan zit er vast een keer iets tussen dat aanspreekt. Iets waar ze blij van worden, waar ze meer van willen weten. Iets dat ze herkennen, wat inspireert. Waar het hart sneller van gaat kloppen.

Elke ervaring de moeite waard

Alleen zingen, dansen, schilderen, schrijven, muziek maken, toneel spelen. Regelmatig een museum, theater, nationaal park of  braderie bezoeken is natuurlijk niet voldoende om een kind zich te laten ontwikkelen tot een creatief, flexibel, kritisch denkend, tevreden, innovatief mens. Maar als je bedenkt dat elke nieuwe ervaring door de hersenen wordt geabsorbeerd. Dat alle ervaringen samen gebruikt worden om, nu én straks, verbanden te zoeken en tot nieuwe, innovatieve oplossingen te komen. Dan is elke ervaring de moeite meer dan waard.

Toen ik klein was sleepte mijn ouders mij tot vervelens toe mee naar openluchtmusea, natuurparken, historische plaatsen en exposities. Ik herinner me vooral het lopen langs rijen geparkeerde auto’s, het wachten, de dorst, het nodig plassen en het scheel zien van verveling. Een gids die bepaald hoelang jij naar een schilderij mag kijken. Stil zijn, luisteren en vooral nergens aanzitten! Vreselijk vond ik dat.

Hoe anders is dat nu …

Ergens is er toch een vonkje ontsnapt, waardoor ik nu enorm geniet van een bezoek aan een museum, ik energie krijg van het zelf creëren en het stimuleren en inspireren van anderen op het gebied van kunst, cultuur, creativiteit en (zelf)expressie. Ergens is er dus iets verandert. Was het tijdens een bezoek aan het openluchtmuseum in Enkhuizen, waar ik letterlijk kon zien en ervaren hoe de mensen vroeger leefde? Kwam het door de raadselachtige wereld van Dali, waren het de puzzels van Escher of de video clips van Michael Jackson?

Wat, waar en wanneer is misschien niet eens zo belangrijk. Mijn ervaring draag ik dagelijks met mij mee en ik realiseer me dat er elke dag weer iets nieuws te zien, te ervaren en te leren is: Lieve Pa en Ma… Bedankt!

Vorig bericht
Jouw Bucketlist …
Volgend bericht
Ontspannen én jezelf ontplooien …

Niets gevonden.

Menu