Direct aan de slag met Ontwikkelingskaarten?
Koop jouw set voor jouw training hier online:
Hoe werken ontwikkelingskaarten: #5 tips voor de Trainer
Het doel van je training is helder: je wilt anderen iets leren. Sommige mensen leren door te doen, anderen willen eerst intellectueel uitgedaagd worden voordat ze met het geleerde aan de slag gaan. Hier hou je in je trainingsontwerp rekening mee. Je zorgt voor een afwisselend programma waarin de verschillende leervoorkeuren aan bod komen. Ook maak je de belangrijke koppeling met de praktijk waardoor het geleerde context krijgt en het leren makkelijker gaat.
Wil je ontwikkelingskaarten tijdens jouw training inzetten? Koop jouw set op: ontwikkelingskaarten.nl.
Hoe je met ontwikkelingskaarten het Leren Stimuleert:
Met ontwikkelingskaarten een visuele agenda maken?
Koop jouw set direct online:
Tip #1 Maak een visuele agenda
Mensen behoefte hebben aan overzicht en structuur. Zodra ze weten wat er gaat komen staan ze opener om te leren. Wil je het doel van jouw training en alle stappen naar jouw doel toe visueel maken? Koppel ontwikkelingskaarten aan jouw agenda:
- Schrijf je programma op een flip-over
- Illustreer elk onderdeel met een ontwikkelingskaart
- Hang de flip-over zichtbaar op
De simpele, aansprekende illustraties werken als een kapstok. Jouw deelnemers zien direct wat er op het programma staat. Tijdens de training is duidelijk waar ze zich bevinden. Na afloop zijn de illustraties makkelijk op te roepen: Als reminder aan het geleerde.
Ontwikkelingskaarten als starter inzetten?
Koop jouw set direct online:
Tip #2 Als starter, om het ijs te breken
Je wilt van A tot Z de perfecte training neerzetten. Daar hoort een goeie, sterke opening bij. Elke keer opnieuw een passende opening bedenken kan lastig zijn. Zeker als er al veel van jouw tijd en aandacht naar het ontwerpen van het hoofdprogramma is gegaan. Toch wil je kort en krachtig de groep peilen, deelnemers wakker en alert maken en in de juiste leerhouding brengen. Hoe je dat doet? Gebruik ontwikkelingskaarten als starter, om het ijs te breken:
- Laat de deelnemers zichzelf voorstellen met ontwikkelingskaart.
- Stel een open vraag, met een link naar het inhoudelijk deel van de training. Zodat de overgang naar het hoofdprogramma soepel en natuurlijk verloopt.
- Vertrouw op het proces én de verbeeldingskracht.
Met ontwikkelingskaarten zijn saaie, geforceerde kennismakingsrondjes verleden tijd. Door het ontbreken van tekst op de kaarten wordt het eigen denken gestimuleerd. Dit zet mensen letterlijk aan. Om tot een logisch antwoord te komen moeten ze verbanden leggen: Tussen woord, beeld en motivatie. Hierdoor krijg je minder geijkte antwoorden en verrassende verhalen.
Met Ontwikkelingskaarten de leerervaring verrijken?
Koop jouw set direct online:
Tip #3 Leerervaring verrijken
Wil je de auditieve, visuele en verbale vaardigheden van jouw deelnemers activeren én de leerervaring verrijken. Creëer met ontwikkelingskaarten verschillende opties om informatie op te slaan. Stel een vraag en laat de deelnemers hun antwoord met een ontwikkelingskaart illustreren. Daag ze uit om te schakelen, tussen: Woord & Beeld + Zien & Luisteren.
Dit proces:
- Activeert het associëren
- Stimuleert het buiten kaders denken
- Versterkt de betrokkenheid
- Vergroot het (zelf)inzicht
Abstracte begrippen concreet maken met ontwikkelingskaarten?
Koop jouw set direct online:
Tip #4 Van Abstract naar Concreet
Wil je met jouw deelnemers een ideale toekomst indenken, een klantpersona beschrijven of een complexe situatie vanuit een ander perspectief bekijken? Dan zijn ontwikkelingskaarten zeer geschikt.
Laat jouw deelnemers individueel of in groepjes een ontwikkelingskaart uitkiezen bij het onderwerp, het begrip of de situatie die je in kaart wilt gaan brengen. Laat iedereen hun keuze kort toe lichten en stel vragen om de motivatie achter de keuze te doorgronden.
Het kiezen, het motiveren en gezamenlijk bespreken van de beelden geeft de inhoud context. Het zorgt voor focus en vergroot de betrokkenheid. Het begrip wordt tijdens dit proces specifieker en duidelijker.
Tip #5 Feedback geven
Wil je met jouw training de samenwerking verbeteren of mensen aanzetten om hun gedrag, houding of denken te veranderen? Dan is het belangrijk dat mensen leren hoe ze elkaar op een constructieve manier kunnen aanspreken.
Met ontwikkelingskaarten maak je een feedback moment makkelijker. Omdat op elke kaart de mens centraal staat wordt het geven van feedback vanuit de IK-boodschap gestimuleerd.
De beelden zijn eenvoudig en de verschillend minimaal. Dit inspireert en zet aan tot dialoog. Een dialoog dat gericht is op het zoeken naar verbanden en het zien van overeenkomsten. Het aantal kaarten en de diversiteit van de afbeeldingen is ruim voldoende om verschillende aspecten van iemand te kunnen benoemen.
Het ontwerpen van een training is een ingewikkelde puzzel
Als de randjes deels gelegd zijn en de afbeelding geleidelijk zichtbaar wordt, is het eerste doel van de training behaald. Het zoeken naar of het geven van betekenis aan het beeld dat ontstaat, is een belangrijk onderdeel van de training.
“Hoe meer ruimte jouw deelnemers ervaren voor eigen initiatief. Hoe groter de kans dat ze ook na jouw training actief met het geleerde aan de slag gaan.”
Ontwikkelingskaarten zijn speciaal ontworpen zonder tekst. Dit geeft mensen de ruimte om in eigen woorden, hun verhaal te vertellen. Als iemand, vanuit het eigen, unieke referentie kader betekenis aan de beelden geeft… Maakt dat wakker en alert. De juiste leerstand om actief met het geleerde aan de slag te gaan.
Wil je ontwikkelingskaarten tijdens jouw training inzetten?